Paprikakrém (ajvár)

vöröshagyma, fokhagyma, kápia paprika, olívaolaj, citromlé, só, bors

 

Hello mindenki :))

Ma leesett az első hó nálunk is a 13. kerületben. (Igaz csak 5 percig tartott, de nagyon szép látvány volt.)

Ennek ellenére a piac teli volt még múlt héten is, színesebbnél színesebb paprikákkal. Annyira szépek voltak, hogy nem bírtam ellenállni nekik, úgyhogy vettem minden színből, a reggelihez, meg a bevinnivalóhoz. Igazán feldobja az ember reggelijét, ha vékonyan felcsíkozott piros, zöld, sárga pritamin paprikával fogyasztja. Szerintem, legalábbis számomra hangulatjavító hatása is van, hogy ilyen szép színek vesznek körbe.

Kápia paprikát is vettem egy kilót, de nem igazán tudtam mihez kezdjek vele, majd némi gondolkodás után eszembe jutott, hogy legjobban úgy tudnám felhasználni, ha paprikakrémet csinálok belőle (azaz ajvárt). Amikor olvastam a receptet sokkal egyszerűbbnek tűnt mint gondoltam, csak némiképpen macerás a hámozás.

Először is meg kell sütni a paprikát

(én javaslom, hogy a tepsit sütőpapírral béleljétek, úgy nem kell később a tisztításával bajlódni). Forró sütő, és legalább fél óra, meg néha forgatni is kell. Ezalatt az idő alatt előkészítettem a hagymákat.

Most jön a számomra legnehezebb része: le kell hámozni a héját,

és ha nem szedtétek ki a csumáját előre, (mint én) akkor még a magozással is lehet bíbelődni. De a jó hír, hogy ezután már sétagalopp az egész ;)

Hagymákat üvegesre pirítani, rá az összevágott hámozott paprika, olívaolaj, citromlé, só, bors. Aki szereti megbolondíthatja egy kis erős paprikával is :)

Rottyan egyet, és lehet is az előre kimosott üvegekbe tölteni. Na meg utána, kóstolgatni kenyérrel, zsömlével, pirítóssal....

Boldog nyarat nektek ebben a szeles csípős időben is!

Ajánló
Kommentek
  1. Én